Productive response of the inclusion of moringa (moringa oleifera) in the feeding of hens in the second period of production
DOI:
https://doi.org/10.55873/ariva.v1i2.187Keywords:
egg quality, hens, moringa, production parametersAbstract
With the purpose of determining the effect of the inclusion of moringa leaf meal (HHM) on the productive parameters of laying hens. Thirty hens in phase II of laying were randomly distributed in three treatments (0%, 1% and 2% of HH) in the poultry farm of the National University of the Altiplano - Puno. Productive parameters (live weight, feed intake and feed conversion) and egg quality (shell thickness, white and yolk quality) were analyzed for 60 days. In the three treatments, weight gain and feed consumption did not show differences. While feed conversion and shell thickness were improved at the 2% MMF level. It is concluded that the inclusion of 2% of MMF improves the feed conversion and the thickness of the shell of the eggs in laying hens.
References
Abou-Elezz, F., Sarmiento-Franco, L., Santos-Ricalde, R., & Solorio-Sanchez, F. (2011). Efectos nutricionales de la inclusión dietética de harina de hojas de Leucaena leucocephala y Moringa oleifera en el comportamiento de gallinas Rhode Island Red. Revista Cubana de Ciencia Agrícola, 45(2), 163–170.
Alebachew, W., Tesfaye, E., & Tamir, B. (2016). Effects of Feeding Different Dietary Levels of Moringa oleifera Leaf Meal on Egg Production, Fertility and Hatchability of Dual Purpose Koekoek Hens. Middle-East Journal of Scientific Research, 24(9), 2909–2920. https://www.idosi.org/mejsr/mejsr24(9)16/36.pdf
Bidura, I., Partama, I., Utami, I., Candrawati, D., Puspani, E., Suasta, I., Warmadewi, D., Okarini, I., Wibawa, A., Nuriyasa, I., & Siti, N. (2020). Effect of Moringa oleifera leaf powder in diets on laying hens performance, β-carotene, cholesterol, and minerals contents in egg yolk. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 823(1), 012006. https://doi.org/10.1088/1757-899X/823/1/012006
Campabadal Herrero, C. (1995). Consideraciones nutricionales en la formulación y alimentación para postura aplicadas a la explotación de huevos en Centro America. Nutrición Animal Tropical, 2(1), 51–65. https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/nutrianimal/article/view/9973
Castaño, R., Chiroque, J., & Garcia, B. (2018). Efecto de la infusion de Moringa oleifera en los indicadores bioproductivos de gallinas ponedoras. REDVET, 19(3). https://www.veterinaria.org/index.php/REDVET/issue/view/14
Castillo, L., Portillo, L., León, F., Gutiérrez, D., Angulo, E., Muy-Rangel, M., & Heredia, J. (2018). Inclusion of Moringa Leaf Powder (Moringa oleifera) in Fodder for Feeding Japanese Quail (Coturnix coturnix japonica). Revista Brasileira de Ciência Avícola, 20(1), 15–26. https://doi.org/10.1590/1806-9061-2017-0410
Chipao Machaca, F. R. (2014). Efecto del fosfato dicálcico y harina de huesos sobre la producción y calidad del huevo de codorniz en dos diferentes edades [Universidad Nacional Agraria La Molina]. https://hdl.handle.net/20.500.12996/2382
Cotrina Terán, S. del P. (2019). Comportamiento productivo de la pollita HY linea BROWN en la etapa de inicio, levante y pre postura en el CIPP San José de Chuco distrito de Jesús-Cajamarca [Universidad Nacional de Cajamarca]. http://hdl.handle.net/20.500.14074/2846
FAO. (2013). Revisión del desarrollo avícola. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. https://www.fao.org/3/i3531s/i3531s.pdf
Fedna, N. (2008). Necesidades nutricionales para avicultura: pollos de carne y aves de puesta. Improtalia S.L.
Gómez, N. I., Rébak, G., Fernández, R., Sindik, M., & Sanz, P. (2016). Comportamiento productivo de pollos parrilleros alimentados con Moringa oleifera en Formosa, Argentina. Revista Veterinaria, 27(1), 7. https://doi.org/10.30972/vet.2711067
Grobas, S., & Gonzalo González, M. (1996). Influencia de la nutrición sobre la composición nutricional del huevo. Avances en nutrición y alimentación animal: XII Curso de Especialización FEDNA.
Guerrero Angarita, D., & Estrada Pallares, M. (2016). Incorporacion de arina de moringa oliefera en 3 niveles 0%, 5%, 10%, como suplemento para alimentario dietetico para gallinas ponedoras de la linea Isa Brown en la Universidad Francisco de Paula Santander Ocoña [Universidad Francisco de Paula Santander Ocoña]. http://repositorio.ufpso.edu.co/handle/123456789/2576
Mahfuz, S., & Piao, X. S. (2019). Application of moringa(Moringa oleifera) as natural feed supplement in poultry diets. Animals, 9(7), 431. https://doi.org/10.3390/ani9070431
Mamani Titi, E. A. (2014). Efecto de la harina de hojas de Pisonay (Erythrina sp) en la coloración de la yema de huevo en gallinas de postura Hy Line Brown [Universidad Nacional del Altiplano Puno]. http://repositorio.unap.edu.pe/handle/20.500.14082/2177
MINAGRI. (2014). Producción Pecuaria y Avícola.
Murat, I. (2014). Temas Agropecuarios 2012 a 2014. Ediciones Nova Print.
Nabila I., E.-S., Eman S., E.-S., Enas A., A., & Ghada I.A., E.-G. (2015). Effect of moringa leaves on lipid content of table eggs in layer hens. Egyptian Journal of Chemistry and Environmental Health, 1(1), 0–0. https://doi.org/10.21608/ejceh.2015.233103
Quishpe S., G. J. (2006). Factores que afectan el consumo de alimento en pollos de engorde y postura [Zamorano: Escuela Agrícola Panamericana]. http://hdl.handle.net/11036/930
Shimada, A. (2007). Nutricion animal (1st ed.). Trillas.
Swain, B. K., Naik, P. K., Chakurkar, E. B., & Singh, N. P. (2017). Effect of supplementation of Moringa oleifera leaf meal (MOLM) on the performance of Vanaraja laying hens. The Indian Journal of Animal Sciences, 87(3). https://epubs.icar.org.in/index.php/IJAnS/article/view/68876
Valdivié, M., Mesa, O., & Rodríguez, B. (2016). Use of diets with Moringa oleifera (stems + leaves) meals in laying hens. Cuban Journal of Agricultural Science, 50(3), 445–454. http://cjascience.com/index.php/CJAS/article/view/638/705#:~:text=Moringa oleifera (leaves %2B stems),10%25 (Kakengi et al.
Vásquez Unyen, M. (2014). Factibilidad técnica y económica de la tecnologización de galpones para gallinas ponedoras en Chiclayo [Universidad de Piura]. https://hdl.handle.net/11042/1943
Villarreal Gómez, A., & Ortega Angulo, K. J. (2014). Review of characteristics and uses of the plant Moringa oleifer. Investigación & Desarrollo, 22(2), 309–330. https://doi.org/10.14482/indes.22.2.6272
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Eliseo Pelagio Fernández-Ruelas, Max Rudy Borda-Pandia, Marcelino Jorge Araníbar-Araníbar, Uri Harold Perez-Guerra, Yan Pierr Manrique-Quispe, Francisco Halley Rodríguez-Huanca
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.