Effect of two feeding systems on productive performance in guinea pigs (Cavia porcellus)
DOI:
https://doi.org/10.55873/ariva.v2i1.239Keywords:
guinea pig, Paspalum fasciculatu, Pueraria phaseoloidesAbstract
The guinea pig (Cavia porcellus) is characterized for being an animal with good characteristics of rusticity, prolificacy and precocity, these rodents have two types of digestion (enzymatic and microbial), which contributes to the versatility of their diet, this can be based on green and/or concentrated fodder. The purpose of this study was to determine the effect of two types of forage on the productive performance of guinea pigs (Cavia porcellus), carried out in the department of Madre de Dios - Peru. It was distributed in two types of treatment (T1 = Kudzú + balanced food and T2 = P. gramalote + balanced food). Results were obtained in terms of final weight in T1 (859.28) and T2 (795.5) respectively, giving T1 the best result, while feed conversion and carcass yield did not present a significant difference.
References
Apráez, J., Fernández, L., & Hernández, A. (2008). Efecto del empleo de forrajes y alimentos no convencionales sobre el comportamiento productivo, rendimiento en canal y calidad de la carne de cuyes (Cavia porcellus). Revista Veterinaria Y Zootecnia, 2(2), 29–34.
Arce, N. (2016). ESTUDIO HISTOLÓGICO DE LAS VELLOSIDADES INTESTINALES DE CUYES (Cavia porcellus) CRIOLLOS Y MEJORADOS SEGÚN EL SISTEMA DE ALIMENTACIÓN. Trujillo, Perú.
Chirinos, O., Muro, L., Concha, W., Otiniano, J., Quezada, J., & Rios, V. (2008). Crianza y comercialización de cuy. Cordillera S.A.C.
DÍAZ, C. (2007). ENGORDE DE CUY ( Cavia porcellus) CON KUDZU (Pueraria phaseoloides), MUCUNA (Stizolobium deeringianun boro.),KING GRASS (Pennisetum merkeron) VARIEDAD MORADO Y VERDE CON Y SIN CONCENTRADO EN LA ZONA DE IQUITOS.
Hernández, I., Rosales, P., González, P., Ramírez, J., Nápoles, M., & Pérez, P. (2020). Incremento del desarrollo de Pueraria phaseoloides (Kudzú tropical) por rizobios ácido tolerantes en condiciones de acidez y baja fertilidad. Cuban J. Agric. Sci., 54(1).
Huaman, D., Huayhua, J., Acosta, E., & Palomino, W. (2021). Comportamiento productivo en cuyes (Cavia porcellus) machos raza Perú bajo el efecto de tres sistemas de alimentación,criados en condiciones de valles interandinos del Perú. Agroind. sci. , 11(2), 179-183. https://doi.org/https://doi.org/10.17268/agroind.sci.2021.02.07
Huamaní, G., Zea, O., Gutiérrez, G., & Vílchez, C. (2016). Efecto de tres sistemas de alimentación sobre el comportamiento productivo y perfil de ácidos grasos de carcasa de cuyes (cavia porcellus). Rev. investig. vet. Perú, 27(3), 486-494. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.15381/rivep.v27i3.12004
Lopez, R. (2016). EVALUACIÓN DE TRES SISTEMAS DE ALIMENTACIÓN SOBRE EL RENDIMIENTO PRODUCTIVO EN CUYES DE LA LÍNEA INTI, ANDINA Y PERÚ. Cevallos - Ecuador.
Meza, G., Cabrera, R., Morán, J., Meza, F., Cabrera, C., Meza, C., . . . otros., y. (2014). Mejora de engorde de cuyes (Cavia porcellus L.) a base de gramíneas y forrajeras arbustivas tropicales en la zona de Quevedo, Ecuador. Idesia, 32(3), 75-80. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.4067/S0718-34292014000300010
Meza, G., Loor, N., Sánchez, A., Avellaneda, J., Meza, C., Vera, D., . . . otros, y. (2014). INCLUSIÓN DE HARINAS DE FOLLAJES ARBÓREOS Y ARBUSTIVOS TROPICALES (Morus alba, Erythrina poeppigiana, Tithonia diversifolia E Hibiscus rosa-sinensis) EN LA ALIMENTACIÓN DE CUYES (Cavia porcellus Linnaeus). Rev. med. vet. zoot , 61(3), 258-269.
Morales, A., Carcelén, F., Ara, M., Arbaiza, T., & Chauca, L. (2011). EVALUACIÓN DE DOS NIVELES DE ENERGÍA EN EL COMPORTAMIENTO PRODUCTIVO DE CUYES (Cavia porcellus) DE LA RAZA PERÚ. Rev Inv Vet Perú, 22(3), 177-182.
Pisco, G. (2022). Rendimiento productivo de cuyes (cavia porcellus) en las fases de crecimiento y engorde suplementados con ácido propiónico en la dieta.
Ramos, L., Guevara, A., & Villota, M. (2013). EVALUACIÓN DEL COMPORTAMIENTO PRODUCTIVO DE CUYES Cavia porcellus ALIMENTADOS CON PASTO AUBADE Lolium sp. Y FORRAJE DE ABUTILÓN Abutilon striatum. REVIP, 2(2), 23-31.
Reátegui, J., Barriga, X., Obando, A., Moscoso, G., Manrique, P., & Salazar, I. (2020). Harina de larva de Hermetia illucens (Diptera: Stratiomyidae) como ingrediente proteico de reemplazo parcial de harina de soja en la alimentación de Cavia porcellus (Cuy): efecto en el consumo, ganancia de peso y conversión alimenticia. Scientia Agropecuaria, 11(4), 513 – 519. https://doi.org/https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2020.04.06
Reynaga, M., Vergara, V., Chauca, L., Muscari, J., & Higaonna, R. (2020). Sistemas de alimentación mixta e integral en la etapa de crecimiento de cuyes (Cavia porcellus) de las razas Perú, Andina e Inti. Rev. investig. vet. Perú, 31(3). https://doi.org/http://dx.doi.org/10.15381/rivep.v31i3.18173
Sánchez, A., Zambrano, D., Torres, E., & Meza, G. (2012). FORRAJERAS TROPICALES Y BANANO MADURO (Musa paradisiaca) EN EL ENGORDE DE CUYES (Cavia porcellus L.) EN EL CANTÓN QUEVEDO. AICA, 2, 287-290.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Robinson Rojas Rivera, Rubén Cutipa , Sheddy Challco , Denilson Champi, Eyhilein Challco, Ana Calcina , Cristian Tello , Katherine Ramos , Yezbeck Concha
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.