Monitoring of the body mass index in students of the university canteen of the Universidad Nacional Amazónica de Madre de Dios – Perú, 2022
DOI:
https://doi.org/10.55873/rad.v2i1.249Keywords:
Underweight, BMI, nutrition, normal weight, overweightAbstract
The purpose of the research is to know the nutritional status (BMI) of the students of the university canteen of a public university of Madre de Dios. It was carried out in the university canteen of the public university of the District and Province of Tambopata, Madre de Dios region. The research has a quantitative approach, non-experimental design, cross-sectional descriptive comparative level, the population and sample consisted of all 165 diners, whose weight was monitored for a month and stored in a database in real time. Finally, the results of the (BMI) of the students at the beginning indicate that 58.8 % are in normal weight, 33.9 % with overweight and 1.8 % with obesity grade I, while after the monitoring it was evidenced that 57.6 % are in normal weight, 35.8 % with overweight and 2.4 % with obesity grade I, concluding that the (BMI) had a significant increase at 95 % of confidence with respect to its mean (0.2656 ± 0.039).
Downloads
References
Aguilar-Ydiáquez, C., Campos-Flores, L., & Huamán-Saavedra, J. J. (2022). Body mass index in medicine students: Relationship with stress, eating habits and physical activity. Revista de la Facultad de Medicina Humana, 22(2), 359-366. https://doi.org/10.25176/RFMH.v22i2.4791
Arias, J. (2021). Técnicas e instrumentos de investigación cinetífica. Consejo Nacional de Ciencia Tecnología e Innovación Tecnológica.
Arslan, N., Aslan Ceylan, J., & Hatipoğlu, A. (2023). The relationship of fast food consumption with sociodemographic factors, body mass index and dietary habits among university students. Nutrition and Food Science, 53(1), 112-123. https://doi.org/10.1108/NFS-01-2022-0003
Avendaño-Rodriguez, B. G. (2023). Asociación de frecuencia de consumo de alimentos, riesgo de transtornos alimentarios, actividad fisica e indice de masa corporal en universitarios. Universidad autónoma del estado de Hidalgo.
Condori, M., & Rivera, B. (2023). Relación entre la calidad de sueño y el estado nutricional según índice de masa corporal en estudiantes universitarios - Huancayo 2022. Universidad Peruana Los Andes.
Contreras Mellado, V., Queirolo Riffo, L., Flores Aniotz, A., & Gomez-campos, R. (2023). Relación entre actitud a la obesidad con indicadores de adiposidad corporal en jóvenes universitarios. 10(1), 1575-1581.
Crespo, D. (2022). Actividad física, consumo de alimentos y masa corporal en estudiantes de Ciencias Médicas de la Universidad de Guayaquil - 2021. Universidad Nacional de Tumbes.
Guananga, N., Guananga, F., García, C., & Guerrero, A. (2020). Automatización del diagnóstico de índice de masa corporal (IMC) y sus factores de riesgo para la salud. Evaluación antropométrica en universitarios. ConcienciaDigital, 3(3), 189-211. https://doi.org/10.33262/concienciadigital.v3i3.1.1380
Inzunza Rosales, E., Díaz Tapia, C., Valenzuela Manríquez, E., Gutiérrez Vergara, Y., Baier Riquelme, B., Molina-Márquez, I., & Hernàndez-Mosqueira, C. (2023). Autopercepción e insatisfacción de la imagen corporal con relación al IMC y porcentaje de grasa entre hombres y mujeres estudiantes universitarios chilenos. MHSalud: Revista en Ciencias del Movimiento Humano y Salud, 20(1), 1-10. https://doi.org/10.15359/mhs.20-1.8
Pipa-Carhuapoma, A. J., Abanto-Castro, V. Y., Guerra-Pizango, L. A., Cortez-García, J. S., & Hijar-Rivera, N. J. (2022). Hábitos alimentarios en estudiantes universitarios. Peruvian Journal of Health Care and Global Health, 6(2). https://doi.org/0.22258/hgh.2022.62.138
Pipa-Carhuapoma, A. J., Abanto-Castro, V. Y., Guerra-Pizango, L. A., Cortez-García, J. S., Hijar-Rivera, N. J., & García-Avilez, K. M. (2022). Hábitos alimentarios en estudiantes universitarios. Health Care and Global Health, 6, 87-89. https://doi.org/10.22258/hgh.2022.62.138
Suárez P., I. T., Varguillas C., C. S., & Ronceros Morales, C. (2022). Técnicas e instrumentos de investigación. Diseño y validación desde la perspectiva cuantitativa. https://doi.org/10.46498/upelipb.lib.0013
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Deivis Jhon López-Salas, Néstor Antonio Gallegos-Ramo
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.