Evaluation of the antioxidant capacity in blanching star fruit (Averrhoa Carambola L.)
DOI:
https://doi.org/10.55873/gentryana.v1i2.223Keywords:
phytochemical analysis, starfruit, antioxidant capacity, scalding, pulpAbstract
Blanching is a thermal technology used in food processing, which reduces the content of bioactive components (antioxidants), which varies according to the species, dimension, maturity, time and temperature at which it is carried out. The objective is to evaluate the effect of temperature and blanching time on the antioxidant capacity of carambola pulp (Averrhoa carambola L.). The carambola pulp has been obtained from fruits collected between April and May 2019, from the Centro Pastora community of Tres Islas, district and province of Tambopata, Department of Madre de Dios, Peru, subjecting the raw material to temperatures of 80, 85 and 90 ºC and times of 5, 10 and 15 minutes. The qualitative phytochemical analysis of the fruit and pulp was carried out applying the general characterization reactions, the determination of the antioxidant capacity consisted in the formation of the blue complex of Phosphorus-Molybdenum (V). The carambola fruit presented an abundant amount of phenolic compounds and reducing sugars, which after being subjected to the blanching process presented a decrease in the amount of phenolic compounds and reducing sugars, with respect to antioxidant capacity, this loss of antioxidant capacity is related to temperature and time, as the scalding temperature and time increases, there is a decrease in the antioxidant capacity in addition to the sensory variation of the flavor attribute of the pulp.
References
Argote, F. E., Vargas, D. P., & Villada, H. S. (2013). Investigación de mercado sobre el grado de aceptación de mermelada de cocona en Sibundoy, Putumayo. Revista Guillermo de Ockham, 11(2), 197. https://doi.org/10.21500/22563202.2349
Aristizábal S., J. G., Murillo P., E., Méndez, J. J., Murillo A., W., & Daza, D. (2012). Composición química y cinética enzimática del polifenol oxidasa de averrhoa carambola l. en diferentes estados de maduración. Red de Revistas Científicas de América Latina, El Caribe, España y Portugal, 19(1), S406–S408. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=169823914127
Castro Escorcia, Y., & Altamar Pérez, T. D. J. (2019). Néctar de carambolo (averrhoa carambola) y limonaria (cymbopogon citratus) como alternativa de trasformación de recursos agrícolas en la Región. Revista Teinnova, 4(1), 23–31. https://doi.org/10.23850/25007211.2944
Dávila Rodríguez, A. T., & Paredes Panduro, D. J. (2014). Análisis bromatológico de la carambola “Averrhoa carambola L”, camu camu “Myrciaria dubia H.B.K. Mc Vaugh” y su capacidad como antioxidante [Universidad Nacional de la Amazonìa Peruana]. http://repositorio.unapiquitos.edu.pe/handle/20.500.12737/2898
Fernández Fraguas, C. (2009). Caracterización reológica y optimización de la textura de purés de patata frescos y congelados: efectos del proceso y adición de crioprotectores [Universidad Complutense de Madrid]. https://eprints.ucm.es/id/eprint/9160/
Gavilanez Monge, F. D. (2013). Influencia de la radiación ultravioleta (UV-C) sobre el contenido de vitaminas de frutas ecuatorianas, carambola, uvilla, tomate de naranjilla, mortiño y mora de castilla [Universidad Tecnològica Equinoccial]. http://repositorio.ute.edu.ec/handle/123456789/5058
Gimeno Creus, E. (2004). Compuestos fenólicos. Un análisis de sus beneficios para la salud. Compuestos Fenólicos, 23(6), 80–84. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-pdf-13063508
González-Palomo, J.-P., Hernández-Ortiz, M., González-Cortés, N., Maldonado-Enríquez, E.-J., & Jiménez-Vera, R. (2017). Averrhoa carambola: recomendaciones de consumo y contraindicaciones. Revista Iberoamericana de Ciencias, 4(5), 29–38. www.reibci.org
IBM. (2021). IBM SPSS Statistics for Windows, Armonk. International Business Machines Corporation. https://www.ibm.com/products/spss-statistics
Lock Sing de Ugaz, O. (1988). Investigación fitoquímica: métodos en el estudio de productos naturales (1st ed.). PUCP.
Millán, E., Restrepo, L. P., & Narváez, C. E. (2007). Efecto del escaldado, de la velocidad de congelación y de descongelación sobre la calidad de la pulpa congelada de arazá (Eugenia stipitata Mc Vaught. Agronomía Colombiana, 25(2), 333–338. https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/14138/14893
Minaya Castillo, Y. K., Minaya Castillo, E. H., & Huamán Saavedra, J. J. (2013). Efecto de la Averrhoa carambola L. o “carambola” vs. gemfibrozilo sobre el perfil lipídico en Rattus rattus var albinus. Acta Médica Peruana, 30(3136–141). https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=96629461006
Moncayo, D., Casas, N., Cote, S., Delgado, C., Tocora, G., Martínez, J., & Santamaría, J. (2017). Manual práctico de BPM y procesamiento de frutas. En Fundación agraria de Colombia. Programa de Ingeniería de Alimentos (Número December). https://doi.org/10.13140/RG.2.2.17855.97446
Muñoz Jáuregui, A. M., Ramos-Escudero, F., Alvarado-Ortiz Ureta, C., Castañeda Castañeda, B., & Lizaraso Caparó, F. (2009). Evaluación de compuestos con actividad biológica en cáscara de camu camu (Myrciaria dubia), guinda (Prunus serotina), tomate de árbol (Cyphomandra betacea) y carambola (Averrhoa carambola L.) cultivadas en Perú. Revista de La Sociedad Química Del Perú, 75(4). http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2009000400005&lng=es&nrm=iso&tlng=es
Murphy, J., & Riley, J. P. (1962). A modified single solution method for the determination of phosphate in natural waters. Analytica Chimica Acta, 27, 31–36. https://doi.org/10.1016/S0003-2670(00)88444-5
Osorio Mora, O. (2008). Influencia de tratamientos térmicos en la calidad y estabilidad del puré de fresa (Fragaria x ananassa, cv Camarosa) [Universitat Politècnica de València]. https://doi.org/10.4995/Thesis/10251/3041
Salguero Herrera, M. A. (2014). Evaluación del aprovechamiento de la fracción soluble en agua del fruto del árbol de carambola (averrhoa carambola l.), para la elaboración de un producto de consumo humano [Universidad de San Carlos de Guatemala]. http://biblioteca.usac.edu.gt/tesis/08/08_1469_Q.pdf
Siller Cepeda, J., Muy Rangel, D., Báez Sañudo, M., García Estrada, R., & Araiza Lizarde, E. (2004). Calidad en frutos de carambola (Averrhoa carambola L.) cosechada en cuatro estados de madurez. Revista Chapingo. Serie Horticultura, 10(1), 23–29. https://biblat.unam.mx/es/revista/revista-chapingo-serie-horticultura/articulo/calidad-en-frutos-de-carambola-averrhoa-carambola-l-cosechada-en-cuatro-estados-de-madurez
Tigreros, J. A., Parra Londoño, S., Martínez Girón, J., & Ordoñez Santos, L. E. (2021). Diferentes métodos de escaldado y su aplicación en frutas y verduras. Revista Colombiana de Investigaciones Agroindustriales, 8(1), 50–63. https://doi.org/10.23850/24220582.3710
Valencia Ortiz, C. (1995). Fundamentos de fitoquímica (1st ed.). Trillas.
Valero, Y., Colina, J., & Ineichen, E. (2012). Efecto del procesamiento sobre la capacidad antioxidante de la ciruela criolla (Prunus domestica). Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 62(4). https://www.alanrevista.org/ediciones/2012/4/art-7/
Yaranga Oncihuay, R. I. (2019). Efecto de la temperatura de escaldado y fritado en el contenido de acrilamida de papa nativa, oca y mashua amarilla [Universidad Nacional del Centro del Perù]. https://repositorio.uncp.edu.pe/handle/20.500.12894/5052
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Rosel Quispe-Herrera, Yolanda Paredes-Valverde, Darwin Rosell Quispe-Paredes, Magnolia Zúñiga-Olaguibel, José Carlos Belizario-Ferrel , Adán Arapa-Puma
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors, knowing that the GENTRYANA journal has an Open Access policy (Open Access) accept the conditions of the Creative Commons Attribution 4.0 International LICENSE (CC BY 4.0).